Їдемо з України до Польщі: з`явилася можливість не відбувати 10-денну самоізоляцію - Polski pobyt

Їдемо з України до Польщі: з`явилася можливість не відбувати 10-денну самоізоляцію

Просмотров: 1 159

Інформаційний портал «POLSKI POBYT» підготував для Вас цикл спеціальних матеріалів на основі офіційних сайтів прикордонних служб, міністерств охорони здоров’я, урядових порталів Польщі і України, а також на основі інтерв’ю наших співвітчизників, котрі перетинали кордон у період пандемії коронавірусу.

Після перетину кордону на в`їзд до Республіки Польща необхідно пройти обов’язковий 10-денний карантин, або здати ПРЛ-тест.

Перетин кордону без подальшої самоізоляції

Щоб уникнути 10-денної самоізоляції, на кордоні необхідно показати негативний результат ПРЛ-тесту на коронавірус. Кордон на в`їзд до Польщі необхідно перетнути протягом 48 годин, з моменту отримання результату тесту, інакше він буде недійсним і вас скерують на самоізоляцію.

Важливо! Результати тесту прикордонникам необхідно надати в польському або англійському перекладі.  Зазвичай, сертифіковані лабораторії в Україні видають результати двома мовами: українською та англійською. З переліком сертифікованих лабораторій можна ознайомитися за посиланням. Тест платний, а вартість залежить від лабораторії, яку ви обрали.

розпорядження

Перетин кордону та сомоізоляція

Зазвичай карантин починається після того, як з Вами зв’яжеться орган санітарного нагляду (наступного дня після перетину кордону). Вам мають повідомити у телефонному режимі про тривалість карантину та занести Ваші дані до системи EWP (Реєстру в’їзду до Польщі, куди прикордонна служба вносить адресу та контактну інформацію людей, які повертаються до країни з-за кордону та підлягають обов’язковому карантину).

На кордоні на в`їзд до Польщі завантажуємо безкоштовну аплікацію «Kwarantanna domowa», яка доступна в Google Play чи App Store. На кордоні необхідно буде заповнити так звану карту місцезнаходження, де вписуємо актуальний номер телефону, що буде підв`язаний до мобільної аплікації та адресу місця, де будете проходити самоізоляцію (аплікацію можна завантажити вже вдома, деталі вам повідомлять у телефонному режимі на наступний день після перетину кордону). Потім у вас є 24 години, щоб дістатися цього місця.

В аплікації необхідно пройти просту реєстрацію. Аплікація розпочне працювати, після того, як ви отримаєте інформацію про свою самоізоляцію (по 24 годинах, після перетину кордону).

Як отримують інформацію про карантин чи самоізоляцію?

Нині запущені автоматичні повідомлення про карантин чи самоізоляцію від Санітарної інспекції.  +48 22 10 43 705 – це номер, з якого надсилається повідомлення до людей, які підлягають самоізоляції та перебувають у базі даних EWP. Інформація про карантин також доступна в IKP (Обліковому записі (акаунті) пацієнта – сервісу Міністерства охорони здоров’я та Національного фонду охорони здоров’я. Для того, щоб зареєструватися, необхідно мати «Профіль зауфаний». Деталі про «Профіль» за посиланням).

Якщо у вас виникли запитання щодо COVID-19 або з’ясування стану карантину, можна зателефонувати на гарячу лінію Контакт-центру Державної санітарної інспекції за номером +48 22 25 00 115.

Штрафи за недотримання самоізоляції

Люди, які порушують карантин, в першу чергу становлять загрозу для інших. Положення передбачають можливість накладення штрафу до 30 тис. злотих на тих, хто не дотримується карантину. Рішення щодо конкретного розміру штрафу завжди є індивідуальним.

Контроль за виконанням обов’язкового карантину здійснюють органи Державної санітарної інспекції, поліції, прикордонної охорони, військової поліції або Сил територіальної оборони.

Як розповідає наша співвітчизниця, пані Надія зі Львівської області, автоматичне повідомлення від санепіду вона отримала наступного ж дня, після перетину кордону. Пізніше почали приходити повідомлення від аплікації «Kwarantanna domowa», з проханням надіслати селфі з дому (з місця проходження самоізоляції). Такі селфі доводиться надсилати 2-3 рази на день. Самоізоляція минала спокійно, поліції станом на 4 день самоізоляції не було.

Трохи інша ситуація у пана Сергія з Дніпропетровської області. Поліція навідалася до нього вже в перший день самоізоляції, проте обмежилися лише коротким привітанням з балкону багатоповерхівки. Впевнившись, що він знаходиться вдома, працівники поліції вже за хвилину поїхали у своїх справах.

Увага, порада від «POLSKI POBYT»! Щоб уникнути будь-яких проблем з мобільною аплікацією, слідкуйте за станом батареї вашого телефону, а також увімкніть звук, адже на виконання завдань (напр. селфі), Вам дається всього 20 хвилин, тому важливо не пропустити повідомлення.

Чи можу я розраховувати на лікарняний, за час проходження самоізоляції?

Так. У такій ситуації особа, застрахована на випадок хвороби, наприклад:

  • працівник (умова о праце),
  • підрядник (умова злєценія),
  • підприємець,

Санітарна інспекція не видає карантинних свідоцтв, тому що на даний час інформація обробляється в електронному вигляді. Інформація про карантин буде розміщена в системі EWP. Інститут соціального страхування робить її доступною для роботодавців у профілі PUE ZUS. Підставою для виплати лікарняного за період відсутності на роботі через обов’язковий карантин є інформація в системі.

Необхідно завчасно повідомити свого роботодавця, що ви знаходитеся на самоізоляції. У разі, якщо працедавець не бачить інформації про ваш карантин в системі, протягом 3 робочих днів з моменту закінчення примусового карантину подаєте роботодавцю заяву (оświadczenie). Заява повинна містити:

1) дані особи, яка пройшла примусовий карантин:

а) ім’я та прізвище,

b) номер PESEL, якщо він є,

в) серія та номер паспорта, якщо він був представлений співробітнику прикордонної служби в рамках перевірки, у разі прикордонного карантину;

2) дата початку примусового карантину та дата його завершення;

3) підпис.

Роботодавець зобов’язаний виплатити лікарняний, про те він може звернутися до органу Державної санітарної інспекції для підтвердження інформації, що міститься в вашій заяві.

Увага! Якщо ви були вакциновані від COVID-19, вас не направлять на карантин. Правило діє з 28 грудня 2020 р.

За яким телефоном я можу звернутися в разі проблем з додатками: «Kwarantanna domowa» і STOP COVID-ProteGO Safe?

Якщо проблема відноситься до додатка «Kwarantanna domowa», вам необхідно зателефонувати на номер 22 165 57 44. Для додатка STOP COVID – ProteGo Safe відповідним номером телефону є 22 250 01 15 і вибір 3.

Підтримка під час карантину

Якщо вам потрібна допомога під час карантину, наприклад, з покупками, ви можете зв’язатися з місцевим центром соціального забезпечення. Перелік закладів можна знайти на сторінці: Допомога під час карантину.

Якщо вам потрібна психологічна підтримка, див. сторінку: Психологічна допомога.

Також, ви можете скористатися доставкою їжі з магазину Бєдронка від компанії Glovo. Деталі за посиланням.

Інформаційний портал «POLSKI POBYT» бажає вдалої дороги. Нагадуємо, в часи пандемії, правила перетину кордонів обох країн дуже часто змінюються. Тому індивідуальні нюанси перед поїздкою краще уточнити у прикордонників.

Фото: Pixabay, скріншот Dziennik Ustaw

Читайте також

Їдемо з Польщі в Україну: порядок перетину кордону, самоізоляція та інші нюанси

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial