Декларація PIT-37 у Польщі: подайте самі або це зроблять за вас – безкоштовно та автоматично - Polski pobyt

Декларація PIT-37 у Польщі: подайте самі або це зроблять за вас – безкоштовно та автоматично

Просмотров: 1 209

Декларацію про доходи (по-нашому ПДФО – податок на доходи фізичних осіб) за 2020 рік цьогоріч можна подати самим з 15 лютого до 30 квітня традиційним паперовим способом або онлайн – за допомогою спеціальних програм. Можна використати сервіс «Ваш e-PIT», який значно спрощує життя платникам податків у Польщі.

Інформаційний портал «POLSKI POBYT» створив для вас інструкцію крок за кроком з подачі декларації PIT-37. Також ми розкажемо у якому випадку вам швидше повернуть переплату.

«Ваш e-PIT» – безкоштовно та автоматично

Податкову декларацію за 2020 рік створять автоматично. За основу візьмуть інформацію від роботодавця та минулорічні декларацій, подані до податкової. Вам залишиться лише за бажанням внести поправки або затвердити створений варіант, або не здійснювати жодних дій – і податкова після 30 квітня зарахує Вам e-PIT.

Як ознайомитися зі своїм e-PIT?

  1. Вже з 15 лютого ваша податкова декларація чекатиме на офіційному сайті podatki.gov.pl в електронній податковій e-Urząd Skarbowy.
  2. Увійти до системи можна ввівши відповідні дані, серед яких: PESEL (у разі відсутності подайте свою дату народження та NIP); сума доходу за 2019 рік; сума доходу з PIT-11 за 2020 рік, який вам надасть працедавець; підтвердьте суму переплати /недоплати з декларації за 2019 рік.
  3. Ви не зможете увійти до системи, якщо не складали PIT-37 за 2019 рік. Тоді увійдіть в систему за допомогою довіреного профілю.

Обираємо свій е-PIT та, за необхідності, вносимо поправки

Сервіс e-PIT дуже інтуїтивно зрозумілий у використанні. Ви можете легко змінити свої данні в автоматичній версії податкової декларації. Наприклад, якщо ви мали право на пільги і це було вказано в минулорічних деклараціях, інформацію зазначать і в розрахунках за 2020 рік.

У разі, коли Вам прислуговують нові пільги, їх необхідно вказати самостійно, увійшовши в свій e-PIT.

Коли всі дані в податковій декларації заповнено вірно і непотрібно вносити жодних поправок, що далі?

  • Ви можете затвердити свій e-PIT та завантажити підтвердження.
  • Можна більше не здійснювати жодних операцій. До 30 квітня 2021 року платники податків можуть перевіряти, модифікувати або затверджувати свої розрахунки у сервісі e-PIT. Потім податкова прийме PIT-37 автоматично. Завдяки цьому податкова декларація буде поданою вчасно, навіть якщо Ви не робили ніяких дій.

Якщо ви не подавали декларацію самостійно, а податкова після 30 квітня прийняла e-PIT автоматично, Вам до 31 травня 2021 року відправлять інформацію про суму податку, що підлягає сплаті (у разі коли необхідна доплата). Якщо ви все ж переглянули та затвердили свій e-PIT і у вас виникає доплата податку, в сервісі e-PIT вкажуть мікрорахунок, щоб здійснити оплату онлайн, не виходячи з дому.

Не хочу використовувати сервіс e-PIT. Які ще є способи подачі податкової декларації в Польщі?

Ви можете не затверджувати е-PIT, заповнити та подати декларацію. В такому випадку, e-PIT податкова не врахує.

Якщо бажаєте подати декларацію в традиційній паперовій формі, заздалегідь потурбуйтеся про візит до своєї податкової інспекції (онлайн або за телефоном), адже в часи пандемії більшість державних та місцевих установ працюють в санітарному режимі.

Крім того, платники податків все ще можуть самостійно заповнювати декларації з ПДФО за допомогою системи e-Deklaracje, e-Deklaracje Desktop або з використанням іншого програмного забезпечення, підготовленого комерційними компаніями – відповідно до чинної специфікації, яка надаються Міністерством фінансів.

Як швидше отримати переплату податку?

Виславши декларацію електронним способом або скориставшись сервісом «Ваш e-PIT», гроші можна отримати протягом 45 днів. Якщо ви подасте декларацію на папері особисто, податківцям знадобиться час на опрацювання даних, а отже переплату податку повернуть максимум через 3 місяці.

Фото иллюстративное: Pixabay

Читайте также

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial