Початок літа принесе нові зміни для водіїв та пішоходів Польщі - Polski pobyt

Початок літа принесе нові зміни для водіїв та пішоходів Польщі

by:

Транспорт

Просмотров: 746

В «Віснику законів» було опубліковано поправки до Закону про дорожній рух, які входять в силу з 1 червня 2021 року.

Зміни стосуються безпечної відстані між транспортними засобами, дозволеної швидкості та заборони користування  мобільними телефонами на пішохідних переходах.

Безпечна відтань між автомобілями або кінець їзди «на бампері»

Недотримання відстані між транспортними засобами на швидкісних дорогах та автострадах, як показує статистика, є однією з основних причин аварій. Поширеним на польських дорогах є так звана «їзда на бампері», тобто на невеликій відстані від автомобіля попереду – є надзвичайно ризикованою практикою. У надзвичайній ситуації, яка вимагає негайних дій, водій не має шансу швидко зреагувати. Раптове уповільнення транспортного засобу, що попереду, змушує пасажирів позаду різко гальмувати, що часто призводить до зіткнення.

Ситуацію мають змінити нові правила, відповідно до яких, безпечна відстань між транспортними засобами на автомагістралях чи швидкісних магістралях буде вдвічі менша від поточної швидкості. Тобто водій, що рухається зі швидкістю 100 км/год, повинен бути за 50 м від автомобіля попереду, якщо швидкість 120 км/год, то, відповідно, 60 м, 140 км/год – 70 м і т.д.

Це правило не діятиме у випадку, коли водій транспортного засобу здійснюватиме обгін.

Вирівнювання швидкості в забудованих районах до 50 км/год вдень та вночі

Згідно з поправками, з першого червня буде знижено дозволену швидкість руху транспортних засобів у забудованих районах вночі до 50 км/год.  В даний час Польща є єдиною країною в ЄС, яка все ще дозволяє 60 км/год у забудованих районах.

Аналізи досліджень показують, що різниця в швидкості між 50 і 60 км/год є значною для зупинки транспортного засобу та потенційних наслідків дорожньо-транспортних пригод. Більше 95% пішоходів мають шанс вижити в аварії при швидкості удару транспортного засобу менше 30 км/год, і шанси значно зменшуються, коли транспортний засіб скоює наїзд зі швидкістю, більшою ніж 50 км / год.

Фото ілюстративне: POLSKI POBYT

Читайте також

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial