Їдемо з Польщі в Україну: порядок перетину кордону, самоізоляція та інші нюанси - Polski pobyt

Їдемо з Польщі в Україну: порядок перетину кордону, самоізоляція та інші нюанси

Просмотров: 1 807

Інформаційний портал «POLSKI POBYT» підготував для Вас цикл спеціальних матеріалів на основі офіційних сайтів прикордонних служб, міністерств охорони здоров’я, урядових порталів Польщі і України, а також на основі інтерв’ю наших співвітчизників, котрі перетинали кордон у період пандемії коронавірусу.

Наразі Польща в списку країн червоної зони (такий список переглядають у Міністерстві охорони здоров`я України кожні 7 днів. З ним можна ознайомитися, перейшовши за посиланням), а це означає, що по приїзді з цієї країни в Україну необхідно відбути карантин (самоізоляцію). Є і альтернатива – можна здати ПРЛ-тест.

Корисна інформація про перетин державного кордону України (наземним чи повітряним транспортом)

Всі без винятку, перетнувши кордон, мають встановити на свій телефон мобільний додаток «Вдома» (можна відсканувати QR-код на інформаційних плакатах в зонах проходження паспортного контролю, або знайти додаток в App Store чи Play Market.)

В додатку необхідно буде обрати один з трьох варіантів:

  • обсервацію в спеціалізованих ізоляторах,
  • 14-денну самоізоляцію за місцем проживання,
  • пройти тестування на COVID-19 методом ПЛР після перетину кордону.

Ви також можете надати результат тестування на COVID-19 методом ПЛР, який проведено не пізніше ніж за 48 годин до перетину кордону (встановлення додатку «Дій вдома» в такому випадку не вимагається). Але, будьте готові, що на кордоні у вас попросять результати тесту українською мовою, а отже, якщо зробити тест в Польщі, результат доведеться перекласти у перекладача, а це – додаткові кошти і час. Також можуть попросити показати і англомовну версію результату, бо саме двома мовами результати видаються у сертифікованих лабораторіях.

Де у Польщі можна зробити ПЛР-тест на COVID-19

Як зареєструватися в додатку «Вдома»:

  1. Ввести свій номер мобільного телефону (встановити додаток можна лише на номер телефону українського оператора), підтвердити реєстрацію за допомогою коду, який надійде на вказаний номер телефону);
  2. Заповнити дані про місце ізоляції;
  3. Після заповнення даних про місце проходження самоізоляції, в додатку з’явиться діалогове вікно «Ви вже за адресою самоізоляції чи обсервації?». Саме це вікно необхідно показати представнику Державної прикордонної служби.
  4. Після перетину кордону у вас є 24 години, щоб дістатись до місця самоізоляції. Протягом цього часу додаток буде автоматично нагадувати відмітити чи прибули ви до даного місця;
  5. Щоб підтвердити ваше прибуття за вказаною раніше адресою, необхідно відправити фото після прибуття в місце ізоляції. Локація повинна збігатися з тією, яку ви вказали під час реєстрації в додатку.

ПЛР-тест – альтернатива, щоб уникнути самоізоляції

Якщо ви не бажаєте проходити 14-денну самоізоляцію, можете здати ПЛР-тест. У разі одержання негативного результату ПЛР-тесту на COVID-19, який проведено після перетину державного кордону або не пізніше ніж за 48 годин до перетину, вас буде звільнено з самоізоляції.

Що необхідно у разі, коли ви здаєте тест після перетину кордону на в`їзд в Україну:

  1. Встановити додаток «Вдома», вказавши там свій номер телефону та місце проходження самоізоляції;
  2. Протягом 24 годин є можливість здати ПЛР-тест у лабораторії/клініці, які є у списку Центра громадського здоров’я (перелік таких лабораторій можна знайти за посиланням). Увага! Лабораторії, котрих немає в переліку, не мають доступ до системи, а отже не можуть внести результат тесту для зняття самоізоляції;
    "Вдома"

    Повідомлення в додатку “Вдома” про завершення самоізоляції

  3. Під час проходження тесту необхідно повідомити співробітникам лабораторії номер телефону, котрий був зареєстрований в додатку «Вдома» та заповнити «Згоду на опрацювання даних». У згоді необхідно вказати факт перетину українського кордону, якщо він відбувся протягом останніх 14 днів та точну дату прибуття до України;
  4. Після здачі тесту вас направлять до місця самоізоляції.
  5. Результат тесту має бути протягом 24-48 годин після здачі;
  6. Працівники лабораторії мають самостійно передати негативний результат тесту у електронну систему Центра громадського здоров’я, вказавши ваш номер телефону, котрий підв’язаний до додатку «Вдома»;
  7. В свою чергу дана система автоматично синхронізується з додатком «Вдома», таким чином у додатку самоізоляція відміняється автоматично і можна вільно виходити з приміщення та подорожувати;
  8. Тест, котрий був зданий у лабораторії не з переліку – не зараховується;
  9. Не можна залишати місце самоізоляції до моменту отримання повідомлення у додатку «Вдома» щодо зняття самоізоляції.

Летимо літаком з Польщі в Україну (на прикладі Міжнародного аеропорту Київ (Жуляни))

Прибувши в Україну, необхідно завантажити на свій телефон додаток «Вдома» (в тому випадку, якщо ви не зробили ПЛР-тест за 48 годин до перетину кордону).

Увага! Прослідкуйте, щоб у вас була в наявності sim-карта мобільного оператора України.

При проходженні стандартної процедури паспортного контролю, вам необхідно буде показати завантажений мобільний додаток прикордоннику (див. розділ «Як зареєструватися в додатку «Вдома» цієї статті). Без цього додатку, Вас можуть не випустити з аеропорту і передати на госпіталізацію до спеціального ізолятора для проходження обсервації.

аеропорт Жуляни

Супровід пасажирів працівниками поліції

Як розповідає наша співвітчизниця пані Анна з м. Кривий Ріг, через те, що в неї не було української sim-картки (давно згублена), патрульні співробітники поліції провели її до найближчого пункту продажу таких карток, де довелося її придбати та активувати на території аеропорту. Всі ми знаємо, що ціни в аеропортУ не з дешевих. Тож за звиклу sim-картку дівчині довелося викласти 450 грн., такий самий тарифний пакет у найближчому кіоску міста коштував всього 100 грн.

Якщо ви маєте український номер телефону, але при собі немає sim-картки, потрібно повідомити прикордоннику свій український номер і по прибутті в місце самоізоляції, активувати додаток «Вдома» та підтвердити надану адресу за допомогою геолокації не пізніше 24 годин після перетину.

Нагадаємо, якщо не активувати додаток за вказаним на кордоні українським номером телефону, верифікація вважається неуспішною, і додаток автоматично формує та надсилає повідомлення про неуспішну верифікацію до Національної поліції.

Пройшовши стандартну процедуру митного контролю, якщо ви обрали ПЛР-тест замість 14-денної самоізоляції, його можна здати безпосередньо в лабораторії на території аеропорту. До лабораторії пасажирів літка супроводжує поліція.

аеропорт Жуляни

                                                          Лабораторія ПЛР-тестування. Жуляни

За словами пані Анни, очікування на здачу тесту зайняло приблизно півтори години, адже охочих було чимало – майже всі, хто летів разом з нею в літаку. Сама процедура тривала декілька хвилин.

На офіційному сайті аеропорту розміщено інформацію щодо роботи лабораторії з тестування на короновірус клініки «Verde». Пункт забору аналізів розташований в залі прильоту терміналу А. Вартість тесту: 1700 грн. Результати ви отримаєте на e-mail протягом 24 годин і вони одночасно надходять до Центру Громадського здоров’я для зняття з самоізоляції. Тестування можна оплатити онлайн на сайті клініки, готівкою або банківською картою.

Після перетину кордону у вас є 24 години, щоб дістатися в місце самоізоляції та відмітити в додатку «Вдома» ваше прибуття.

Зі слів нашої співвітчизниці, негативний результат тесту вона отримала протягом 4 годин, навіть не встигла дістатися додому. А отже не мусила проходити  14-денну самоізоляцію.

Інформаційний портал «POLSKI POBYT» бажає вдалої дороги. Нагадуємо, в часи пандемії, правила перетину кордонів обох країн дуже часто змінюються. Тому індивідуальні нюанси перед поїздкою краще уточнити у прикордонників.

Фото: POLSKI POBYT

Читайте также

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial