Корисні поради для українців, що були вимушені залишити свій дім та прибувають до польського  міста Бєльсько-Бяла і Сілезьского воєводства - Polski pobyt

Корисні поради для українців, що були вимушені залишити свій дім та прибувають до польського  міста Бєльсько-Бяла і Сілезьского воєводства

Просмотров: 1 611

Місто та воєводство активно підтримує біженців з України, яких війна вимусила покинути свою рідну країну. Аби полегшити життя приїжджих в Бєльсько-Бяла, Інформаційний портал POLSKI POBYT, зібрав для вас корисні поради, що допоможуть призвичаїтися на новому місці та упростять спілкування з міськими службами та установами.  

  • Звертайте увагу на точні адреси Рецепційних пунктів Польщі, які приймають біженців та надають їм необхідну допомогу.
  • Увага, У Сілезькому воєводстві ви можете отримати допомогу, зокрема на стійці реєстрації, яка знаходиться за адресою вул. Wita Stwosza 20 в Катовіце. У холі залізничного вокзалу Катовіце також є інформаційно-консультативний пункт, де громадяни України можуть отримати перевірену та достовірну інформацію щодо легалізації свого перебування в нашій країні. Пункт працює щодня, також у вихідні дні, з 8.00 до 22.00.

Інформацію про розміщення в закладах, організованих мерією міста Бєльсько-Бяла, можна отримати за телефоном +48 791 169 642. З 17.00 до 19.00 на лінії працюватимуть люди, які вільно розмовляють українською.

  •  Якщо ви шукаєте конкретну допомогу, наприклад, притулок чи роботу – зареєструйтеся на сайті pomocamukraine.gov.pl/.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

  • Ви маєте доступ до безкоштовного медичного обслуговування. Детальніше можете дізнатися на сайті Національного фонду здоров’я NFZ.
  • Не турбуйтеся про формальності. Ваше подальше перебування в Польщі буде легальним – вам не потрібно подавати жодних заяв у найближчі дні.
  • Якщо вам потрібна додаткова інформація, будь ласка, телефонуйте на гарячу лінію: +48 47 721 75 75. За інформацією щодо легалізації вашого перебування ви також можете звернутися на гарячу лінію управління Сілезького воєводства: 32 606 32 32.
  • Також за інформацією та допомогою можна звертатися до Посольства України в республіці Польша.

ВАЖЛИВО

  1. Тим, хто планує залишитися в місті на довше, обов’язково радимо ПЕРЕКЛАСТИ ОДРАЗУ СВОЇ ДОКУМЕНТИ НА ПОЛЬСЬКУ МОВУ У ПРИСЯЖНОГО ПЕРЕКЛАДАЧА (свідоцтва про народження, дипломи, трудову книжку і т.д.). Аби на майбутнє уникнути плутанини в документах та пришвидшити справи, які ви вирішуєте в міських інституціях, установах та службах. Цей переклад буде служити вам всюди – при влаштуванні на роботу, на навчання і т.д.
  2. Українці, які прибувають до Польщі з інших сусідніх країн, наприклад з Чехії, Словаччини і т.д. не можуть розраховувати на статус біженця в Польщі, адже приїхали з безпечної країни, не охваченої війною.
  3. Слідкуйте за достовірною інформацією на офіційних сторінках Польщі та міст, до яких прибуваєте. Більш детальна інформація та керівництво дій, з’явиться після оприлюднення спеціального закону, над яким зараз працює уряд Польщі.

Фото ілюстративне: Pixabay, сайт ua.gov.pl

Читайте також

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial