У Польському місті Бєльсько-Бяла збирають та відправляють допомогу для українців та України. ВІДЕО - Polski pobyt

У Польському місті Бєльсько-Бяла збирають та відправляють допомогу для українців та України. ВІДЕО

Просмотров: 805

Одразу в декількох пунктах міста з 8 ранку та до півночі проходить збір необхідних речей та засобів. Таким чином Бєльсько приєднується до інших міст Польщі, котрі також проводять збір та відправку необхідних речей для наших співвітчизників. Потік охочих допомогти просто вражає.

Поляки та українці приносять та привозять все, що може знадобитися людям, у тому числі: їжу та воду, теплі речі, засоби гігієни, товари для дітей (від гігієнічних засобів до дитячого харчування), речі першої необхідності, медикаменти (перев’язочні матеріали, антисептики, знеболювальне, протизапальне та противірусне, аптечки, вітаміни), ліжка, матраци, ковдри.

Всі ці речі направлені на допомогу людям, які вимушені залишити рідну країну та шукають притулку в Польщі. Частину відправляють до Рецепційних центрів в Польщі, де приймають біженців. Решту допомоги намагаються всіма шляхами передати нашим захисникам в Українські міста. Також речі та їжу передають представниками Червоного хреста з польської сторони в місті Бєльсько-Бяла.

27 лютого нам вдалося поспілкуватися з багатьма, хто в цей день приносив допомогу за адресою: вул. Cieszyńska 2/2. І майже всі залишалися, щоб розфасувати, попакувати та загрузити машини, які в той самий день від’їжджали з Бєльська. Станом на 17:00 від пункту збору відправили 5 вантажівок з гуманітарною допомогою. Вантажівки також зупинятимуться в околицях міста, щоб віддати або прийняти необхідні речі.

Під час роботи упродовж дня часто лунало: «Дівчата, збираємо хлопців на війну, виїзд через 15 хв., пакуємо….». Чоловіки збираються у групи та повертаються додому, поспіхом взявши з собою, окрім іншого, дорожні сумки з медикаментами, аби потім передати нашим захисниками.

Цього дня до міста почали прибувати біженці – жінки з дітьми, котрих приймають у своїх домівках громадяни Польщі, безкоштовно відкривають двері хостелів та готелів, організовують тимчасове житло. Зранку в соцмережах почали надходити повідомлення про допомогу в облаштуванні та забезпеченні тимчасового житла всім необхідним. Жителі міста: поляки та українці разом організовано буквально за півдня привезли те, чого потребували.


За словами одного з організаторів збору допомоги Михайла Солінського,  волонтери міста тісно співпрацюють між собою, координують поділ та відправку гуманітарної допомоги. Окрім цього, йде активна співпраця з сусідніми містами та населеними пунктами, в тому числі з містом Зелена Гура.

«Великого трикімнатного офісу в самому серці міста вже не вистачає, тому, від завтра волонтери працюватимуть на додатковому складі, про тимчасове використання якого вдалося домовитися», – каже Михайло.

Як повідомляє волонтер Олег Черкашенко, речі першої необхідності збирають зі всієї Польщі, для того, аби відправити в Україну: «В офісі цілий день приймаються телефонні дзвінки, а допомога надходить безперервно. Волонтери дякують від усього серця за небайдужість та допомогу. Особлива подяка громадянам Польщі, які дуже активно пристають на заклики про допомогу: приносять речі, їжу, безкоштовно перевозять біженців, безкоштовно надають житло. Цінуємо», – додав він.

Завтра, 27 лютого всіх охочих допомогти чекають за адресою: м. Бєльско-Бяла вул. Cieszyńska 2/2 від 8:00 ранку.

Фото та відео: POLSKI POBYT

Читайте також

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial