Перед поданням податкової декларації PIT в Польщі, перевірте, які податкові пільги вам прислуговують - Polski pobyt

Перед поданням податкової декларації PIT в Польщі, перевірте, які податкові пільги вам прислуговують

Просмотров: 1 462

15 лютого було розпочато кампанію PIT 2021. Кінцевий термін подання податкової декларації – до 30 квітня. Перш ніж це зробити, варто перевірити, на які податкові пільги Ви маєте право. На додаток до популярних податкових відрахувань, таких як допомога дітям чи пільга на інтернет, існують і нові, включаючи пільги на підтримку боротьби з COVID-19.

Докладніше про податкову декларацію ми писали у матеріалі «Декларація PIT-37 у Польщі: подайте самі або це зроблять за вас – безкоштовно та автоматично».

Податкові пільги дозволяють відняти від вашого доходу суму тієї чи іншої пільги, яка Вам прислуговує. В результаті – менша сума, менший і податок на прибуток, який у Польщі становить 17%, у разі, якщо ваш заробіток за рік не більший ніж 85 тис. 528 зл., та 32% – якщо дохід перевищує вищевказаний поріг.

Популярні податкові пільги для сплати ПДФО (податку на доходи фізичних осіб) у Польщі

Пільга на дітей. Пільги надаються батькам дітей віком до 25 років, які все ще навчаються, але не отримують доходу або не перевищують дозволеного доходу протягом року (вам потрібно свідоцтво про народження та право опіки над дитиною).

З податковими знижками на дітей ви можете сплатити менше податку. Пільга дає можливість відрахування певної суми з ваших податкових декларацій за кожну власну дитину. Сума відрахування становить 1112,04 злотих на рік для першої та другої дитини, 2000,04 злотих для третьої дитини, 2700 злотих для четвертої та кожної наступної дитини.

Обмеження доходу не існує – якщо у вас більше однієї дитини. Скільки б ви не заробили за рік, матимете право на податкову знижку. Трохи інша ситуація з вихованням однієї дитини. Щоб отримати пільгу, річний заробіток не може перевищувати 56 тис. зл. якщо у вас є одна дитина і ви не одружені, не більше 112 тис. зл. – якщо у вас є одна дитина і ви виховуєте її самостійно, або у вас є одна дитина і ви перебуваєте у шлюбі цілий податковий рік.

Податкові пільги та медичне страхування. В Польщі існує можливість вирахування з податку внесків, сплачених протягом року, на медичне страхування. Сума цих відрахувань випливає із інформації PIT-11, яку роботодавці надають платникам податків.

Пільги та інтернет. Плата за інтернет може бути вирахувана з вашого доходу, однак, лише за два податкові роки поспіль і не більше ніж 760 зл. на рік. Наприклад, якщо Ви не користувалися цією пільгою, можете почати цьогоріч, але матимете право на неї ще на наступний рік.

На знижку має право не лише користувач домашньої мережі, а й платник податків, який має інтернет в мобільному телефоні.

Податкова пільга для молоді. Молоді працівники, віком до 26 років, які не перевищили першого податкового порогу, тобто максимальної суми доходу до 85 528 злотих на рік, в Польщі звільнені від сплати ПДФО.

Пільга на термомодернізацію. Прислуговує людям, які модернізували свій будинок, наприклад замінивши  вугільну піч на газову. Це також може бути заміна вікон на більш сучасні та енергоефективні, встановлення сонячних батарей тощо. Пільга надається у розмірі максимум 53 тис. зл. на платника податку. Це означає, що коли нерухомість має двох співвласників, кожен з них окремо має право на відрахування –  а це вже разом цілих 106 тис. зл. Важливо, щоб кожна витрата на термомодернізацію була належно задокументована. Пільга не поширюється на будинки, які ще знаходяться на стадії будівництва.

Пільга для донорів крові. Стосується лише донорів, які здали кров безкоштовно. Дає можливість відрахувати 130 злотих за кожен літр відданої крові. За плазму людей, що перехворіли на COVID-19, ціна вища і становить 200 злотих.

Пільга на пожертви. Прислуговує людям, які зробили пожертву в минулому податковому році (розрахунки з ПДФО 2020), наприклад, на благодійність.

Серед податкових пільг з ПДФО за останній рік є новинка, пов’язана з пандемією коронавірусу. Скористатися нею можуть люди, які відраховували пожертви на боротьбу з COVID-19. Можна вирахувати з вашого доходу подвійну суму пожертви. Тобто, якщо ваш заробіток за 2020 рік становив 50 тис. злотих, половину з яких ви пожертвували наприклад лікарні, то Ваш дохід до оподаткування становитиме 0 злотих. Пільга також стосується передачі обладнання, такого як планшети чи ноутбуки, навчальним закладам.

Отже, після подачі декларації, багато хто чекатимете на повернення надлишку зі  сплаченого податку. Ця сума також залежить від того, чи будете користуватися податковими пільгами. Існує багато способів значно зменшити суму податку, тож варто скористатися можливостями, які пропонує податкова система Польщі.

Фото ілюстративне: POLSKI POBYT

Читайте також

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial