В Бєльську відбувся грандіозний заключний концерт польсько-українського свята «Од Яна до Івана» - свята привітання літа - Polski pobyt

В Бєльську відбувся грандіозний заключний концерт польсько-українського свята «Од Яна до Івана» – свята привітання літа

Просмотров: 1 085

У суботу, 4 липня на площі Ринок пройшов заключний концерт двотижневого свята «Од Яна до Івана», яке поєднує українські та польські традиції відзначення Івана Купала, об’єднує два сусідні народи.

Про ідею створення та початок свята, яке цього річ тривало два тижні, ми писали раніше.

Організатори свята Товариство «Друзів Бєльсько-Бяли та Підбескиддя», Ініціативна група «Українці в Бєльсько-Бялі» спільно з Осередком інтеграції іноземців «MyBB» та Громадською ініціативою «Вітай» протягом двох тижнів розважали гостей.

В рамках свята у місті проходили цікаві майстер-класи та ярмарки: в’язання вузлів та створення витинанок згідно з японською філософією Ікігай, художні майстер-класи, макраме, смачні уроки приготування закрутки та маринадів зі здорових та повних вітамінів продуктів, циркові мистецькі майстерні (ходулі, жонглювання, ходіння по канату) та ін. Також було проведено захопливу міську гру, протягом якої можна було познайомитись з містом Бєльсько-Бяла, розгадуючи головоломки. Під час мультикультурної кав’ярні ближче можна було дізнатися і про іноземців, що переїхали до міста. За смачною кавою можна було насолодитися спілкуванням з людьми з різних куточків світу, побачити місто очима іноземних гостей.

На завершення свята «Од Яна до Івана» організатори підготували грандіозний концерт. Гості могли більше дізнатися про українські і польські традиції святкування Дня Святого Івана Купала, взяти участь у майстер-класах із плетіння віночків з живих квітів (польська та українська традиції), із виготовлення ляльок-мотанок (українська традиція), створення цікавих віночків з паперу для дітей.

Також у програмі концерту:

  • спільний танець навколо Марени (українська традиція. У Польщі ми знаємо танцювальну традицію навколо Гайки),
  • виступи професійних українських колективів,
  • виступи українців, що проживають у місті Бєльсько-Бяла,
  • грандіозний фінальний виступ Театру Вогню «Tesserakt» в слов’янській атмосфері.

«Дуже рада, що разом з пані Гражиною Станішевською (голова Товариства друзів Бєльсько-Бяли та Підбескиддя, наставник та волонтер проекту «MyBB») 4 роки тому ми придумали це свято. З кожним роком воно стає багатшим та різноманітнішим, об’єднує все більше і більше людей», – поділилася враженнями лідер Ініціативної групи «Українці в Бєльську» Уляна Воробець.

Вона подякувала організаторам, акторам, виконавцям, та всім, хто брав участь у підготовці та проведенні свята. А цьогоріч це були не лише мешканці Бєльсько-Бяли, а й гості з Варшави, Жор, Рибніка, Тих, Кракова.  І завершили концерт учасники шоу «Голос країни», фіналісти шоу «Польща має талант» – квартет зі Львова «Leon Voci».

Варто зазначити, що українські виконавці та гості з Варшави виступали на волонтерських засадах, безкоштовно – від серця, що в нашому сьогоденні вже само собою є безцінним.

Всім, хто не встиг потрапити на свято, залишається чекати наступного року та слідкувати за анонсами не менш яскравих подій на сторінці Осередку інтеграції іноземців в Бєльсько-Бялі «MyBB».

Фото: «MyBB»

Читайте также

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial