В Бєльську зійшлися дві стихії: вогонь та вода. Стартувало польсько-українське свято «Од Яна до Івана» - Polski pobyt

В Бєльську зійшлися дві стихії: вогонь та вода. Стартувало польсько-українське свято «Од Яна до Івана»

by:

АФИША

Просмотров: 1 346

Вчора, 20 червня, в місті Бєльсько-Бяла розпочалося свято «Од Яна до Івана», яке триватиме два тижні. Організатори підготували для гостей незабутню програму та видовищне фаєр-шоу.  

Свято має добру традицію та проводиться вже четвертий рік поспіль. Ідея належить Ініціативній групі Українці в Бєльську і Товариству друзів Бєльсько-Бяли та Підбескиддя, до якої згодом долучився Осередок інтеграції іноземців в Бєльсько-Бялі «MyBB».

За словами лідерки Ініціативної групи Українці в Бєльську Уляни Воробець, це перше і єдине подібне свято в Польщі, що єднає два народи, бо до цього часу існували два окремих свята з подібними традиціями, у Польщі – Ніч Святоянська, в Україні – Івана Купала.

«Назву свята ми придумали з пані Гражиною Станішевською (ред. голова Товариства друзів Бєльсько-Бяли та Підбескиддя, наставник та волонтер проекту «MyBB»), бо завжди знаходимося у пошуках чогось нового, чогось, що об’єднує польсько-українську громаду. Окремо в різних містах поляки та українці святкують ці свята. Ми їх об’єднали на одній сцені і ця ідея переросла в гарну традицію», – розказала у коментарі для Порталу «POLSKI POBYT» Уляна Воробець.

«Од Яна до Івана» завжди відначали одним днем. Цьогоріч, за ініціативою координатора Осередку «MyBB» Моніки Натурської, святкування розпочалося з першої польської частини «Од Яна» та триватиме аж два тижні. Його відкрили концертом групи «Лабораторія Пісні» (Laboratorium Pieśni) та видовищним фаєр-шоу від Театру вогню. Природа внесла свої корективи, адже свято проходило під рясним дощем. Та це не стало на заваді добрій атмосфері, а навпаки, додало ефектності видовищу, під час якого зійшлися дві стихії: вогонь та вода. Ще однією родзинкою був дрес-код – гостей просили убратися в біле, що, за задумкою ініціаторів, символізує своєрідне відродження та енергію єдності, якої так бракувало в тяжкі часи карантину.

У програмі двотижневого свята: майстерні рукоділля, мультикультурна кав’ярня, міська гра, а на завершення – плетіння віночків до свята Івана Купала, грандіозний польсько-український концерт та майже годинний феєричний виступ від Театру вогню. Вхід для гостей – безкоштовно.

Серед організаторів та спонсорів святкування Центр інтеграції іноземців у м. Бєльсько-Бяла «MyBB», Товариство друзів Бєльсько-Бяли та Підбескиддя, Ініціативна група Українці в Бєльську та Громадська ініціатива «Вітай».

Програму свята «Від Яна до Івана» можна знайти за цим посиланням

Довідково

Свято Івана Купала – одне з найбільших літніх свят, що відзначається не лиш в Україні, але і у більшості європейських країн.  Це свято літнього сонцестояння, яке відзначали 24 червня за старим (7 липня – за новим) стилем.

Ніч купали або Святоянська ніч – у Польщі відзначають під час настання найкоротшої ночі року, тобто в ніч з 23 на 24 червня. В залежності від регіону це свято ще називають Суботка, Палинічка чи Купальнічка.

В Купальську ніч за повір’ям рослини набирали чарівних, лікувальних та цілющих властивостей. Лише в Купальську ніч на папороті, серед ночі розцвітала чарівна вогняна квітка щастя. Хто її зірве, той усе на світі знатиме, дістане без труднощів усі скарби, матиме чудодійну силу робити все тією рукою, яка зірвала Квітку щастя. Також за традицією дівчата гадають та пускають у воду сплетені з квітів віночки, шукаючи судженого-ряженого. Ще одна добра традиції – купальський вогонь та стрибки через багаття.

Читайте также

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial