Поляки не поспішають повертатися з-за кордону до своєї країни, навіть після зросту її економіки - Polski pobyt

Поляки не поспішають повертатися з-за кордону до своєї країни, навіть після зросту її економіки

by:

Польша

Просмотров: 852

У часи безробіття в Польщі, багато громадян країни виїхали за кордон у пошуках ліпшого життя. Тепер повернути мігрантів додому – це дуже непросте завдання.

Про це розповів радник президента Національного банку Польщі Анджей Рачко минулого тижня під час щорічної дослідницької конференції «Ринок праці та монетарна політика». Конференція Національного банку України та Національного банку Польщі цього року зібрала представників центробанків, фінансових установ та провідних економістів зі Сполучених Штатів Америки, Канади та Європи, – повідомляють на офіційному сайті НБУ.

За словами Анджея Рачка, міграція населення з Польщі продовжується друге десятиліття, навіть не зважаючи на багаторазове покращення макроекономічної ситуації в країні. Громадяни їдуть за кордон у пошуках вищої якості життя та кращих можливостей для самореалізації.

На початку 2000 років ситуація в Польщі була несприятливою: показник рівня безробіття складав двозначну цифру, а серед молоді сягав навіть більше 40%. Тому в країні заохочували міграцію громадян, аби полегшити ситуацію з безробіттям та збільшити потоки грошових переказів до країни. Очікувалося, що мігранти повернуться додому після стабілізації економічної ситуації. Але багато мігрантів не повернулися додому.

Рівень безробіття в Польщі становив 3% в 2019 році. Розрив у заробітних платах із ЄС скоротився, а рівень життя зріс. Проте цього виявилося недостатньо.

Як зазначив Анджей Рачко, варто було застосовувати більш активні програми повернення мігрантів додому. Створювати можливості для започаткування бізнесу, забезпечити легкий доступ людей з освітою за кордоном до локального ринку праці, знизити адміністративні бар’єри, наприклад, забезпечити легку реінтеграцію дітей, що вчилися за кордоном.

Читайте також

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial