Соціальні мережі гудуть: українці хочуть за кордон, влада не пускає та ставить свої умови - Polski pobyt

Соціальні мережі гудуть: українці хочуть за кордон, влада не пускає та ставить свої умови

by:

Польша

Просмотров: 786

Уряд України, після повернення двох мільйонів громадян додому, не хоче знов відпускати їх на заробітки. В то й же час, інші країни, що потребують робочих рук, в тому числі на сезонні роботи, готові оплачувати чартерні рейси для українських заробітчан. Міністерство закордонних справ спочатку погоджується сприяти, ведуться переговори, далі вважає нелогічним вивезення українців на заробітки. Мало того в Борисполі ще й затримують чартер з українцями, що хотіли летіти до Лондона.  

27 квітня посол Естонії в Києві Каймо Кууск заявив, що Кабінет міністрів України  тимчасово заборонив українцям виїжджати за кордон на роботу, дозволено лише провідувати там родичів.

За його словами, Фінляндія хотіла вивезти сезонних працівників з України, потребували близько 14 тис. людей. Далі були тривалі переговори і український уряд все ж дав на це згоду. Але після прильоту 200 перших заробітчан до Гельсінкі, українська сторона припинила заплановані чартерні рейси і тепер люди не можуть виїхати на сезонну роботу.

Про організацію чартерних рейсів говорили і в Польщі, зокрема президент служби з підбору персоналу Кшиштоф Інглот.

Проте, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час брифінгу, заявив, що уряд вважає нелогічним організовувати чартерні рейси для виїзду за кордон своїх громадян з огляду на епідемію та те, що влада планує організовувати нові робочі місця в Україні та хоче залишити своїх громадян вдома.

Водночас він заявив, що Україна розуміє потребу інших країн в робітниках, і може переглянути свою позицію після зняття карантину. Таким чином, Міністерство закордонних справ не сприятиме організації спеціальних рейсів для заробітчан, а це означає, що чартерних рейсів за виїзду на роботу за кордон не буде.

У зв`язку з цим, у аеропорту Борисполя затримали чартерний літак з 116 українськими пасажирами, що планував вилетіти до Лондона. Людей змусили чекати майже добу і врешті виліт дозволили.

Водночас, прем`єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з послом Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасом та тимчасово повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін, сказав, що Уряд готовий до перемовин з європейськими країнами, які висловлять бажання офіційно запросити українських робітників на сезонні роботи. Але виставив умови.

Важливою передумовою є легальне працевлаштування строком від 3 місяців із дотриманням усіх соціальних гарантій та належних умов праці українців. Координацію цієї роботи буде здійснювати урядовий офіс з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Крім того, як повідомляють в Уряді, на сьогоднішній день офіційних звернень від інших країн, окрім Фінляндії щодо українських робітників не надходило.

Такі дії влади знаходять негативну та різку критику в соціальних мережах. Дописи з осудом розміщують відомі громадські діячі, політики, блогери та звичайні громадяни.  На їх думку, Україна поки що не може запропонувати людям гідної зарплати та належних умов для ведення бізнесу, а ще нинішні заборони від уряду порівнюють з кріпацтвом та рабовласництвом.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial