В Україну повернулося близько двох мільйонів громадян. Уряд не хоче знов допустити їх відплив на заробітки - Polski pobyt

В Україну повернулося близько двох мільйонів громадян. Уряд не хоче знов допустити їх відплив на заробітки

by:

Происшествия

Просмотров: 905

Під час пандемії коронавірусу, громадяни активно почали повертатися в Україну, з різних причин: хтось втратив роботу, хтось вирішив пережити нелегкі часи вдома. Про плани уряду не допустити відтік українців на заробітки розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Ми дуже хотіли, щоб люди з заробітків повернулися додому. І за період карантину в Україну повернулися близько 2 мільйонів наших громадян, які знаходилися на заробітках і приїхали через втрату роботи. Ми цих людей ідентифікуємо у якості надзвичайно кваліфікованої, навченої в Європі робочої сили, яка має високу продуктивність, хорошу технологічну, професійну підготовку. Це люди, які були б, напевно, дуже корисними для розвитку економіки всередині держави. Тож, очевидно, треба їх зберегти», – зазначив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю РБК-Україна.

За його словами, аби люди залишалися в країні та не їхали на заробітки уряд планує збільшувати кількість робочих місць і кредитувати малий і середній бізнес під дуже вигідні умови.

«Називаємо цю програму “Нові гроші” і зараз працюємо над нею і з Мінекономіки, і з банкірами. Також є декілька програм для підтримки і стимуляції вже існуючого бізнесу, щоб зберегти робочі місця. Тобто, для тих людей які повернулися з заробітків, які хочуть і можуть розпочати свою справу в Україні, ми й будемо створювати ці умови», – сказав посадовець.

Робочі місця уряд обіцяє здебільшого на будовах, в тому у сфері дорожнього будівництва, а також в установах, пов`язаних з ним.

Відповідаючи на питання, чи будуть нові робочі місця мати гідну оплату і чи буде вона відповідати зарплаті в умовній Польщі на будівництві, Денис Шмигаль зізнався, що тому, хто заробляв за кордоном тисячі євро, держава не може виплатити тисячі.

«Коли ми створювали ці швидкі робочі місця, ми не ставили собі за мету відповідність заробітків з робочими місцями в розвинених країнах Європи. При цьому, за нашими розрахунками і очікуваннями, якщо різниця між заробітною платою в Європі та Україні, складає 300-400 євро, то люди не ухвалюють рішення їхати на заробітки. Наприклад, якщо людина там отримувала 1000 умовних одиниць, а тут може заробляти 600 умовних одиниць в еквіваленті, то вона ухвалить рішення не їхати на заробітки, а залишиться тут. Це такий психологічний розрив. Те, що витрачається на проживання, власне утримання там і так далі. Тому їм краще отримувати 600 умовних одиниць вдома, ніж 1000 умовних одиниць десь на заробітках», – сказав він.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial