Зміна прізвища після одруження. Покрокова інструкція для українців в Польщі - Polski pobyt

Зміна прізвища після одруження. Покрокова інструкція для українців в Польщі

Просмотров: 14 158

Одружилися та хочете змінити прізвище. Скільки піде часу, вартість переоформлення, в яких польських та українських інстанціях треба побувати та з чого почати? Інформаційний портал «Polski pobyt» підготував інструкцію з 5 кроків, аби полегшити життя молодятам.

Крок перший.
Перекласти свідоцтво про шлюб польською мовою у присяжного перекладача. Цей переклад може знадобитися на кордоні та у подальшому для зміни прізвища в Польщі.

Крок другий.
Незалежно від того, де одружувалися в Польщі чи Україні, зміна прізвища починається з виготовлення українського паспорта (нині у формі ID картки).

Важливо! Подати заяву слід упродовж місяця, з моменту отримання свідоцтва про шлюб.

          Де оформити: в Державній міграційній службі (далі ДМС), в Центрах надання адміністративних послуг (далі ЦНАП). Перший паспорт оформлюється за місцем прописки. Тобто поїздка в Україну неминуча. Якщо вже маєте паспорт у вигляді ID картки, то прізвище можна змінити у будь-якому місті України, наприклад, поїхати до Львова.

          Необхідні документи: заява-анкета (можна заповнити за місцем подачі); старий український паспорт; свідоцтво про шлюб; квитанція про сплату; ідентифікаційний код.

      Вартість та час очікування. Оформлення упродовж 20 робочих днів – 345 грн., у разі термінового оформлення (10 робочих днів) – 471 грн.

Перевірити стан виготовлення паспорту можна за цим посиланням.

Чекаємо на паспорт, забираємо та переходимо до третього кроку.

Зміна прізвища в ідентифікаційному коді. Щоб змінити прізвище в довідці про присвоєння номера облікової картки платника податків потрібно звернутися до Податкової інспекції за місцем прописки в Україні вже з новим паспортом. Послуга безкоштовна, а заміна відбувається за лічені хвилини. Нову довідку зі старим ідентифікаційним кодом та новим прізвищем одразу видадуть на руки.

Нового паспорту та ідентифікаційного коду вистачить аби сміливо повертатися в Польщу та  розпочати процес зміни прізвища тут.

Довідково: під час знаходження в Україні і отримавши нові документи, необхідно змінити водійські права (якщо отримували в Україні). Також, згодом, зміні підлягають трудова книжка, ваші картки, дані в реєстрі виборців, медичні картки, документи на автомобіль, заповіт.

Крок четвертий.
Зміна закордонного паспорту. Тут необхідно визначитися де Ви хочете його виготовити: в Україні чи в Польщі.

Виготовлення закордонного паспорта в Україні.

         Де оформити: в ДМС;  в ЦНАПі; в Паспортному сервісі «Документ».

     Необхідні документи: заява (заповнюється на місці); український паспорт; свідоцтво про шлюб; свідоцтво про народження; старий закордонний паспорт; квитанція про сплату.

    Вартість та час очікування: виготовлення протягом 20 днів – 682 грн., терміновий (7 днів) – 1034 грн.

Виготовлення закордонного паспорта в Польщі

Якщо після виготовлення Українського паспорта та ідентифікаційного коду Вам необхідно повернутися до Польщі, то закордонний паспорт можна зробити вже тут.

       Де оформити: У будь-якому Генеральному Консульстві України в Польщі. (Для жителів міста Бельско-Бяла – в Кракові).

      Необхідні документи (мати з собою оригінали та завчасно зробити копії): заява (щоб зберегти час, краще заповнити самому, до того, як надійде черга подачі документів. Всі бланки можна взяти безпосередньо у Консульстві); український паспорт; старий закордонний паспорт;  свідоцтво про народження (не обов`язково, але в деяких дипломатичних установах просять додати до пакету документів); свідоцтво про шлюб; квитанцію про сплату; документ, що дає право знаходитися в Польщі (карта побиту, відмітка в паспорті, тощо).

Довідково: при подачі документів Вас сфотографують та зчитають відбитки пальців.

          Вартість та час очікування. Паспорт можна отримати у строк до трьох місяців з дня подання заяви-анкети та сплати консульського збору. Вартість залежить від розміру консульського збору, який можна знайти на офіційних сайтах Консульств (у 2019 році в Генеральному Консульстві України в Кракові вартість становила 492 zł.).

Крок п`ятий.
Після отримання нового закордонного паспорта необхідно змінити прізвище в карті побиту чи в іншому дозвільному документі, який надає право на перебування, навчання, стажування чи роботу в Польщі.

Необхідно звернутися і до інших польських установ, таких як податкова, ZUS (якщо працюєте, достатньо звернутися до відділу кадрів. Там пояснять як діяти далі. Вони ж змінять прізвище в ZUSі та автоматично в NFZ), до свого банку тощо. Також зміні підлягають водійські права (якщо отримували в Польщі), умова винайму житла тощо.

Тож підіб`ємо підсумки. Якщо вже вирішили змінити прізвище після одруження – не варто боятися паперової тяганини. Як показує практика – процес зміни прізвища досить легкий. Достатньо зробити український паспорт, на що піде, у разі термінового виготовлення, 10 днів та зробити ідентифікаційний код в день отримання паспорту. Далі можна вертатися в Польщу та подаватися на закордонний паспорт в Консульстві. Чекаємо не більше трьох місяців та отримуємо новенький паспорт. З ним – одразу до Ужонду для зміни карт (побиту, сталого побиту тощо). Тут нас затримають, адже виготовлення дозвільних документів, як показує практика, досить тривала. Якщо ви вже подалися на карту, прізвище легко змінюють у процесі очікування. Потрібно звернутися до свого інспектора.

На зміну прізвища в інших польських інстанціях піде не більше одного дня.

Щиро вітаємо всіх молодят! Нехай паперові формальності не стають на заваді становлення нової сім`ї.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial