Нова міграційна політика Польщі: чого чекати українцям - Polski pobyt

Нова міграційна політика Польщі: чого чекати українцям

by:

О главном

Просмотров: 986

Уряд Польщі планує розробити й затвердити засади нової міграційної політики впродовж пів року.

Про це пише «Укрінформ» посилаючись на слова заступника директора департаменту міністерства сім’ї, праці та соціальної політики Польщі Мірослава Пшевозьніка.

«Зараз триває робота над новою версією міграційної політики, її засади матимемо через 3-4 місяці, їх ще має затвердити уряд. Загалом це триватиме до пів року», – зазначив представник міністерства.

Він поінформував, що міграційна політика зараз ґрунтується на чотирьох підставах.

«Першою підставою є захист польського ринку праці, адже кожна країна захищає свій ринок і своїх працівників», – наголосив Пшевозьнік.

У цьому контексті він зауважив, що зараз у Польщі рівень безробіття становить 5,2%. У країні налічується 850 тис. безробітних, хоча значна кількість серед них – це студенти, які не підпадають під класичне визначення безробітного.

Друга підстава – взаємозамінність працівників, особливо у дефіцитних спеціальностях.

Третя підстава – циркулярність перебування іноземних трудових мігрантів.

«Не може бути мови про тривалі терміни працевлаштування в Польщі – лише обмежені», – пояснив співрозмовник.

При цьому він наголосив, що для тривалішого працевлаштування іноземців не буде перешкод за умови отримання ними документів на постійне проживання в РП.

Четвертою підставою міграційної політики представник міністерства назвав заповнення прогалин у тих регіонах, де бракує робочих рук.

У цьому контексті він зауважив, що раніше більшість українців, які приїжджали на роботу до Польщі, концентрувалися в основному в Мазовецькому воєводстві (адміністративний центр – Варшава) – 70%. Зараз пропорції змінилися: у Варшаві та околицях працюють лише 35% українських заробітчан.

Представник міністерства зазначив, що в останні роки Польща стає конкурентнішою щодо країн Заходу Європи за рівнем зарплат. Так, цього року мінімальна оплата години праці становить 17 злотих брутто (понад 110 грн), а мінімальна зарплата – 2,6 тис. злотих брутто (майже 17 тис. грн). До 2024 року, за прогнозами уряду, мінімальна зарплата може зрости до 4 тис. злотих брутто (26 тис. грн).

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial