Як українська кутя та польський оплатек на одному столі опинилися - Polski pobyt

Як українська кутя та польський оплатек на одному столі опинилися

Просмотров: 743

Вже в п’яте за ініціативи Товариства Приятелів Бельско-Бяли та Підбескиддя  (Towarzystwo Przyjaciół Bielska-Białej i Podbeskidzia), а також Ініціативної групи Українці в Бєльську  відсвяткували український  Святвечір, і польське Богоявлення, або Свято Трьох Королів, що припадають на 6 січня. 

Під одним дахом на Страцонці (Straconce) зібралися українці та поляки з Бельська та околиць. Були гості з Кракова, Катовіц, Рибніка, а також Президент міста Бельско-Бяла Ярослав Клімашевський (Jarosław Klimaszewskі), депутат Міської Ради Бельсько-Бяли Степан Войтасік (Szczepan Wojtasik), голова Товариства Приятелів Бельско-Бяли та Підбескиддя, голова та волонтер Осередку інтеграції іноземців «MyBB» Гражина Станішевська (Grażyna Staniszewska), член Ініціативної групи Українці в Бєльську Уляна Воробець.

 «Вітаю всіх, хто живе в Бельску та околицях. Сподіваюся, почуваєте себе тут добре і ми з вами почуваємо себе добре. Ми потрібні один одному. Нехай наші родини навзаєм бажають добра не лише на свята, а й у повсякденному житті», – сказав Президент міста.

Свято проходило за кращими звичаями української та польської культури. На столах були традиційні страви: кутя, оселедець під шубою, вареники, пампушки, узвар, різні салати та риба, солодощі та інша випічка, які готували господині двох дружніх країн.

Під час вечері, за польським звичаєм, гості обмінювалися вітаннями та частували один одного своїми оплатками.

Родзинкою свята став виступ польського гурту «Kapela UCHA». Їхні колядки у поєднанні з яскравими костюмами, що походили на вбрання нашого вертепу, запам’яталися всім гостям, особливо малечі.

Вечір також супроводжувався виступами українських співаків, та спільним співом колядок українською та польською мовами.

 

 

 

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial