Ці страшні Українці? Інтернет «хейт» на водіїв - Polski pobyt

Ці страшні Українці? Інтернет «хейт» на водіїв

by:

Транспорт

Просмотров: 886

Розбиті автомобілі Українцями, які керували напідпитку. Фото: Мирослав Ямро (Mirosław Jamro).

««Українці п`ють до безпам`яцтва, потім сідають за кермо та сіють  смертельну загрозу на дорогах. І нічого їм за те не загрожує!». Такий образ створюють деякі локальні сторінки у соцмережах. А що показують дані статистичні? Поляку, подивись у дзеркало…», – пише автор Регіонального інформаційного порталу Beskidzka24 Марчін Калускі (Marcin Kałuski). Про відсоток ДТП за участю українців на дорогах міста Бельсько-Бяла і не лише… йдеться далі у його матеріалі.

Коментарі та дорікання

Різного роду сторінки у фейсбуці змагаються за першість у висвітленні інформації про якийсь випадок на дорозі. Як наслідок, потрапляючи у дорожню пригоду, ми маємо як у банку, серію зйомок за участю нашого авто, а часом і нас самих (добре хоч, що обличчя закривають) опубліковану в інтернеті. А відзнятий матеріал супроводжують десятки, а буває, що і сотні коментарів.  Ті, хто пишуть ці коментарі, не підбирають слів, зокрема немає жалості до водіїв напідпитку. Особливо дорікають водіям з України. Грізні коментарі припадають не лише на адресу цих п`яних українців, які спричинили колізію, але й на адресу всієї нації. 

Стежачи за дописами і коментарями у фейсбуці, може скластися враження, що  п`яні українці на дорогах є справжнім лихом і саме вони відповідають за більшість колізій та випадків. Не бракує коментарів  і що не несуть за те жодної відповідальності. А тим, кому знищили автомобіль чи майно, ніколи не повернуть гроші, бо зі страхуванням у випадках українців по-різному буває.

Не повні 7 відсотків

Статистика (на щастя) є неупередженою, – продовжує автор. Від початку 2019 року до кінця вересня дорожня поліція в Бельсько-Бялі та Бельському повіті затримала 568 осіб, які керували автомобілем у стані алкогольного сп`яніння. З них, аж 344 особи мали понад пів проміле, тобто скоїли злочин. Нетверезі водії спричинили у сумі 7 випадків, в яких постраждало 8 осіб. На щастя смертельних випадків не було. Водії напідпитку спричини також 62 колізії, тобто випадки, в яких не дійшло до серйозних поранень. Для порівняння, за той самий період – інформує Ілона Міхальчик (Ilona Michalczyk) з дорожньої поліції міста Бельсько-Бяла – на локальних дорогах налічують 3,6 тис. колізій.

Водії з України спричинили у сумі 121 випадок на дорозі. За 13 з них відповідають українці, які керували автомобілем у стані алкогольного сп`яніння. Внаслідок таких поїздок було серйозно травмовано 2 осіб. За керування напідпитку було затримано 38 громадян України, але п`ятеро з них мали менше пів проміле, тобто вчинили правопорушення. Українці становлять менше 7% від  всіх п`яних водіїв на наших дорогах, – пише Марчін Калускі (Marcin Kałuski).

В деякому відношенні водії з України специфічні. Частково через іншу культуру споживання алкоголю і рівня свідомості можливих загроз, які існують під час їзди напідпитку. Частіше, сідають за кермо одразу після вживання спиртного. І то не одного пива або двох, але і цілої пляшки мічнішого напою. Бо як вже мають дути в алкомат, то він показує щонайменше проміле, а часом і в два, три рази більше. Винними з того приводу себе не почувають. Часто пояснюючи тим, що в Україні їзда напідпитку не породжує таких юридичних наслідків. Не можуть повірити, що в Польщі в одну мить стають злочинцями і можуть потрапити до в`язниці, – зазначає автор.

 Нестрашне покарання

Українці за їзду під впливом алкоголю несуть як правило таку саму відповідальність, як і поляки. Загрожує їм дворічне ув`язнення, а у разі спричини серйозних випадків – навіть восьмилітнє позбавлення волі. Мінімум на три роки втратять права. Забирають також сам документ, тобто повернувшись в Україну, громадяни будуть змушені чекати на дублікат. Коли українці спричинять ДТП, постраждалі отримують компенсацію з гарантійного фонду. Як переконують працівники поліції, відшкодування без проблем стягують і з приватної кишені винуватця дорожньо-транспортної пригоди і його національність не відіграє жодної ролі.

Ілона Міхальчик (Ilona Michalczyk) радить, інформувати своїх співробітників чи сусідів з України про те, яку відповідальність у Польщі несуть водії, які керують автомобілем в стані алкогольного сп`яніння. В тому числі, у деяких випадках п`яним водіям загрожує депортація. Самих поліцейських жахає не лише статистика щодо Українців, але й всіх без винятку п`яних за кермом.  Після нетривалого спаду кількості п`яних водіїв, коли почали входити в життя посилені правила, ми спостерігаємо зростання злочинів на дорогах. Виявляється, що водіям-любителям залити за комір, жодне покарання не страшне.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial